De eerste dag op de middelbare school
Daar sta ik dan: 12 jaar, bril en beugel, met m’n nieuwe fiets en zware (natuurlijk ook nieuwe) rugtas op mijn rug. Mijn eerste dag op de middelbare school! Ik heb een beetje buikpijn van de spanning. Zo meteen ontmoet ik mijn nieuwe klasgenoten en elk uur krijg ik een andere leraar. En o help, straks gaan al die leraren huiswerk opgeven….
De overgang van de basisschool naar de middelbare school is groot.
Hier kun je meer over lezen in het blog: De overgang van de basisschool naar de middelbare school.
Waar bij een deel van de kinderen deze overgang als vanzelf gaat, loopt dit bij anderen moeizamer. Maar waar lopen deze kinderen dan tegenaan?
- 1. Net schreef ik al over de grote verschillen. Er gaat heel veel veranderen. Sommige kinderen vinden dit lastig en hebben gewoon tijd nodig om te wennen.
- 2. Huiswerk. In groep 8 is er meestal al wel wat huiswerk, maar op de middelbare school wordt dit natuurlijk anders. Dan is er bijna elke dag huiswerk. Kinderen kunnen zich hierdoor overvallen voelen. Ze willen graag nog ’s middags spelen en leuke dingen doen, maar moeten huiswerk maken.
- 3. Hoe pak je het huiswerk aan? Behalve het wennen aan dat er elke dag huiswerk is. Is het voor veel kinderen ook een uitdaging om te bedenken hoe je het huiswerk aan moet pakken. Hoe plan je je huiswerk en hoe leer je voor een toets?
- 4. Vaste mindset. Je mindset is de manier waarop je over dingen denkt. Kinderen met een vaste mindset denken snel dat ze iets niet kunnen. Ze vinden het lastig om iets moeilijks te doen. Zijn bang om het fout te doen en gaan uitdagingen uit de weg.
Nummer 1 en 2 hebben vooral te maken met wennen. Het wennen aan alles wat anders gaat en het wennen aan dat er elke dag huiswerk is wat gemaakt en geleerd moet worden. Dit is een kwestie van tijd. Geef je kind deze tijd.
Je kunt je kind helpen door dingen op een vaste manier te doen. Bijvoorbeeld: uit school eerst een half uur lekker niks doen en daarna huiswerk maken. Of bij het huiswerk altijd eerst beginnen met leren (of juist met maken).
Daar hoeft je kind dan niet meer over na te denken en de structuur zorgt ervoor dat het wennen makkelijker gaat.
Herken jij jouw kind vooral in punt 3 en 4: niet weten hoe het huiswerk aan te pakken en de vaste mindset? Dan is het goed om daar in groep 8 al mee aan de slag te gaan.
Dit zijn vaak de kinderen die goed presteren op de basisschool en hier niet zo heel veel voor hoeven te doen. Huiswerk is in 15 minuutjes klaar en met 1 keer overlezen halen ze een 8 voor een toets. Deze kinderen weten niet hoe ze moeten plannen en leren. Simpelweg omdat ze dit nog niet nodig hebben gehad. Op de middelbare school hebben ze deze vaardigheden wel nodig en lopen ze er tegenaan dat ze niet weten hoe ze iets aan moeten pakken.
Voor de ouders die hun kind hierin herkennen, heb ik een 3-delige videoserie gemaakt:
Video 1: Waarom juist de kinderen die goed presteren op de basisschool het vaak moeilijk krijgen op de middelbare school.
Video 2: Waarom het goed is om in groep 8 al studievaardigheden aan te leren.
Video 3: Wat je op de basisschool al kunt doen om jouw kind goed voorbereid naar de middelbare school te laten gaan.
Schrijf je hier in en ontvang in je mail meteen de eerste video:
Geef een reactie