.st0{fill:#FFFFFF;}

5 Concentratie tips (maar dan niet van die afgezaagde….) 

 mei 27, 2020

Pauline Jonker

In dit blog vind je 5 concentratie tips. Dit is zeker niet het enige blog met daarin tips om je beter te kunnen concentreren. Daarom in dit blog niet de standaard afgezaagde tips, maar weer eens wat anders.

Met deze tips kun jij jouw leerlingen leren hoe ze zich beter kunnen concentreren. En wie weet steek je er zelf ook nog wat van op ;)

Voor veel tieners is het normaal om constant afgeleid te zijn. Ze zijn het gewend om constant onderbroken te worden. Maar waar ze dit aan de ene kant normaal vinden, vinden ze het aan de andere kant vaak vervelend dat ze zich niet kunnen concentreren.

Het is nodig dat ze zich ervan bewust worden, hoe ze zich het beste kunnen concentreren, wat dit ze oplevert en dat ze hier bewust kunnen kiezen. Met de volgende 5 concentratie tips kun je met jouw leerlingen aan de slag.

5 concentratie tips:

  1. Ken jezelf: ga samen met je leerling op zoek naar de oorzaken van de afleiding. Wordt de leerling afgeleid door zijn/haar telefoon, gestoord door de omgeving of zijn het juist de eigen gedachtes die afleiden? Pas als je weet waar je door afgeleid wordt, kun je hier ook iets mee doen. Veel tieners hebben hier nog nooit over nagedacht. Laat ze bijvoorbeeld een lijst maken met alles waar ze wel eens door afgeleid worden, daarna kunnen ze tijdens het werken, op de lijst bijhouden wat ze afleidt.
  2. Daag jezelf uit: oefenen met je concentratie wordt door de meeste tieners niet meteen als iets heel leuks gezien. Tot… ze merken dat ze veel minder tijd kwijt zijn aan hun werk, ze merken dat het makkelijker gaat enz. Het is dus nodig dat ze ervaren wat het ze oplevert. Laat je leerling zichzelf uitdagen. Bijvoorbeeld door een opdracht in een bepaalde tijd te doen, of zoveel mogelijk woordjes in een bepaalde tijd te doen. De leerling kan de uitdaging zelf bedenken. De keer daarna probeert hij/zij zichzelf te verbeteren. De opdracht bij tip 1, leent zich ook erg goed om jezelf te verbeteren.
  3. Een niks pauze: tijdens het leren hebben de hersens een hoop informatie te verwerken. In de pauze vaak ook. Dan worden even snel de mail en alle berichten bekeken (schuldig…). Door op deze manier pauze te houden krijgen onze hersens geen rust. Waardoor het daarna weer moeilijker is om te concentreren. Lukt het jouw leerling (en jou) om een pauze te houden waarin je helemaal geen nieuwe informatie opneemt?
  4. Concentratie playlist: het luisteren van muziek tijdens het leren/werken kan zorgen voor een betere concentratie. KAN… het ligt er namelijk aan welke muziek je luistert. Is dit muziek die jouw aandacht vraagt, dan raak je er juist door afgeleid. Kies dus voor muziek die echt op de achtergrond blijft. Wat goed werkt, is 1 concentratie playlist maken en die elke keer dat je je wil concentreren aan te zetten. Je hoort dit dan zo vaak dat de muziek niet meer bewust je aandacht vraagt. En onbewust koppelt je brein na een poosje deze playlist aan geconcentreerd werken. Wat concentreren weer makkelijker maakt… Saai misschien, maar het werkt dus wel goed.
  5. 1 ding tegelijk: deze tip is dan weer niet al te origineel, maar hij mag gewoon niet ontbreken in de 5 tips om je beter te concentreren. Onze hersens kunnen maar 1 ding bewust tegelijk doen. Je kunt dus wel een telefoongesprek voeren en tussendoor een beetje tekenen of leren en naar je concentratie playlist luisteren. Een telefoongesprek voeren en ondertussen een 3d tekening maken, dat lukt dan weer niet. Leren en tegelijk het nieuwe album van een favoriete band luisteren, lukt ook niet. Het verschil: je aandacht is bewust met 2 taken bezig. Zorg dus altijd dat je bewust met 1 taak aan de slag gaat. Kies van tevoren welke taak dit is en hoe lang je hiermee aan de slag gaat.

Veel succes met het toepassen van deze tips bij de begeleiding van je leerlingen!

Véél tieners kunnen wel wat hulp gebruiken bij het leren om zich beter te concentreren!
Daarom ontwikkelde ik het online programma: ‘Concentreren kun je leren.’

Vol met concentratie tips, concentratietechnieken en oefeningen om de concentratiespier te trainen.
Benieuwd naar de mogelijkheden van dit online programma?

Je kunt nu 2 lessen gratis aanvragen! Klik hier!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>