Praktische trainingen voor VO en MBO scholen

Motiverende gespreksvoering

Vergroot de motivatie van leerlingen door met ze in gesprek te gaan.

Lees meer

Concentratie

Vergroot de concentratie van leerlingen door deze te trainen.

Lees meer

Leren leren & plannen

Leer leerlingen, met behulp van het online programma SLiM leren leren & plannen, leren leren & plannen op de manier die bij ze past.

Lees meer

Training Motiverende gespreksvoering

Vergroot de motivatie van leerlingen door met ze in gesprek te gaan:

Herken je dit?

  • Tijdens mentor/LOB gesprekken zijn leerlingen passief, de docenten zijn heel hard aan het werk. 
  • Er zijn veel leerlingen die gedrag vertonen wat ze niet helpt (uitstellen, spijbelen, de les verstoren, geen huiswerk maken), maar bij wie het maar niet lukt om dit te veranderen.
  • Leerlingen die tijdens gesprekken in de weerstand gaan wanneer ze advies krijgen.
  • Jullie hebben op school het idee dat er veel meer uit de gesprekken met leerlingen te halen valt.

Motiverende gesprekken voeren:

Het is logisch dat het voeren van gesprekken met leerlingen voor veel docenten een uitdaging is. Ze hebben vaak te maken met tijdsdruk en ze zijn vaak niet genoeg opgeleid voor het voeren van gesprekken.

Toch kan het wel, gesprekken voeren met leerlingen waarin de leerling aan het denken gezet wordt. Waarin de leerling degene is die vooral aan het woord is en die met ideeën komt. En waarna de leerling ook echt aan de slag gaat met datgene wat besproken is.

Wat daarvoor nodig is, is kennis van motivatie en gedragsverandering, de juiste basishouding en het gebruiken van een aantal gesprekstechnieken.

Training Motiverende gespreksvoering

In mijn trainingen leer ik docenten hoe ze gesprekken kunnen voeren waarbij de leerling vooral hard aan het werk is, waarin deze aan het denken gezet worden, waardoor de gesprekken veel prettiger en vooral ook effectiever zullen zijn. Leerlingen gaan wel hun gedrag veranderen en de relatie met de docent wordt beter.

De training is een combinatie van theorie en praktijk, er wordt veel geoefend. Wat de docenten ook het vertrouwen geeft om het toe te gaan passen. Het snel merken van verschil in gesprekken, maakt dat deelnemers aan trainingen gedreven zijn om ermee te oefenen.

Maatwerk:

Incompany trainingen zijn altijd maatwerk, ik stem ze af op de vraag die er is.

Een training Motiverende gespreksvoering bestaat altijd uit meerdere momenten. In overleg stemmen we af hoeveel momenten dit zijn. De kosten zijn afhankelijk van de duur van de training.

Eerst ervaren? Het is mogelijk om eerst een kennismakingsworkshop Motiverende gespreksvoering te volgen.

Ik ga graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Je kunt me mailen op pauline@maakmijwatwijs.nl of vul het contactformulier in.

Training Concentratie

Praktische training waarin je leert om zowel op groepsniveau als individueel de concentratie te trainen en zo te vergroten, waardoor leerlingen meer werk gedaan krijgen, de werksfeer in de klas verbetert en leerlingen een beter gevoel over zichzelf hebben.

Herken je dit?

  • Jullie zien veel leerlingen op school die snel afgeleid zijn, waardoor ze slecht gemotiveerd zijn en ook moeilijk te motiveren. 
  • Leerlingen die blijven hangen in de gedachte: ‘ik kan me gewoon niet concentreren’, en die ook geen stappen zetten om dit te veranderen. Er ontstaat een vicieuze cirkel en het is moeilijk deze te doorbreken.
  • Veel leerlingen missen de uitleg of leiden de anderen af, wat een negatief effect heeft op de sfeer in de klas.

Je kunt jouw leerlingen wel leren zich te concentreren:

Het is voor veel tieners normaal om constant afgeleid te zijn, ze vinden dat vaak ook wel vervelend, maar beseffen zich niet dat concentreren een vaardigheid is die je moet leren en dat ze hier zelf stappen in kunnen zetten.

Er is geen ‘one-size-fits-all plan’ voor het verbeteren van de concentratie. Met elke leerling moet je op zoek naar dat wat werkt. Je kunt ze dit zowel individueel als in een groep leren. Juist ook in een groep heeft dit heel veel effect, door succeservaringen die leerlingen opdoen, ontstaat er een positieve cirkel. Meer concentratie, meer zelfvertrouwen, meer motivatie, betere resultaten enz.

Wat daarvoor nodig is, is dat je het zelfinzicht van jouw leerlingen vergroot. Dat ze zelf weten wanneer ze afgeleid raken en wet ze dan kunnen kunnen doen. En dat jij je leerlingen zowel individueel als in een groep kunt coachen bij dit proces en bij het trainen van hun concentratie.

Training gericht op het verbeteren van de concentratie

In mijn trainingen leer je waarom het zo moeilijk is om te concentreren, zodat je dit ook aan jouw leerlingen uit kunt leggen en zij zich bewust kunnen worden van het feit dat ze kunnen leren zich te concentreren. Je leert hoe je het inzicht in eigen gedrag vergroot. Hoe je met leerlingen stap voor stap de concentratie kunt vergroten. Je leert welke oefeningen jij in de klas kunt doen (tijdens de lessen, dus het kost weinig extra tijd) en welke concentratietechnieken er zijn, zodat je makkelijker bij elke leerling aan kunt sluiten.

Super praktisch en meteen de volgende dag toe te passen.

Maatwerk:

Een training kan variëren van een halve dag tot een meerdaagse training. De kosten zijn afhankelijk van de duur van de training.

Ik ga graag met jullie in gesprek om te bespreken waar jullie tegenaan lopen en hoe ik jullie daarbij zou kunnen helpen. Je kunt me mailen op pauline@maakmijwatwijs.nl of vul het contactformulier in.

SLiM leren leren & plannen

Leer leerlingen leren leren & plannen op de manier die bij ze past met inzet van het online programma SLiM leren leren & plannen.

Herken je dit?

  • Jullie merken dat veel leerlingen de vaardigheden missen om te leren en te plannen en willen hier iets mee. 
  • Het is erg wisselend per klas wat er met het leren en plannen gebeurt, dit is sterk afhankelijk van de mentor.
  • Jullie hebben het druk, er is weinig tijd om voor te bereiden en/of zelf dingen uit te zoeken.

In 3 maanden SLiM leren leren & plannen

Het is niet gek dat het leren en plannen op veel scholen weinig aandacht krijgt. Er zijn ontzettend veel dingen die moeten gebeuren en vaak ontbreken de concrete handvatten om ermee aan de slag te gaan. Daarnaast is het een grote uitdaging om in een groep, leerlingen te laten ontdekken wat er bij ze past.

Met het online programma SLiM leren leren & plannen leren leerlingen leren en plannen op de manier die bij ze past. In het programma staan uitlegfilmpjes en opdrachten waar leerlingen mee aan de slag kunnen. Voor de mentor is dit de rode draad. Die kan leerlingen hier zelfstandig mee aan de slag laten gaan, er lessen over geven en hier met leerlingen over in gesprek gaan.

Op de manier die bij jullie school past

Er zijn veel verschillende manieren om het online programma in te zetten, uiteraard gaan we op zoek naar de manier die bij jullie school past, zodat het inzetten van het programma zoveel mogelijk effect heeft.

Interesse?

Dan maak ik graag een afspraak met jullie om te bespreken waar jullie als school tegenaan lopen en om jullie het online programma SLiM leren leren & plannen te laten zien. Je kunt me mailen op pauline@maakmijwatwijs.nl of vul het contactformulier hieronder in.

Maak mij wat wijs! werkte o.a. al met deze scholen samen:

>