.st0{fill:#FFFFFF;}

Leren met plezier, week 1.

Hoe ging het?

Het doel is om maandag t/m vrijdag 25 minuten per dag te lezen/leren. Afgelopen week is dit goed gelukt. Het helpt om het echt als taak in te plannen. De 25 minuten heb ik gebruikt om wat ingewikkeldere boeken te lezen. Daarnaast heb ik ook tijd besteed aan wat makkelijker leesbare boeken. Dat gaat wat makkelijker tussendoor (bijvoorbeeld even tijdens zwemles ;)).

Lezen, weten en niet vergeten.

Ik ben begonnen met het boek: Lezen, weten en niet vergeten. Dit boek heb ik al vaker gelezen. Ik heb nu bij het lezen vooral gekeken welke dingen ik kan gebruiken bij dit ‘leren met plezier’ project.

Welke principes neem ik mee tijdens het lezen van boeken:

  • Vul de leegte op: concentratie is een basisvoorwaarde om informatie snel en goed op te nemen, te verwerken en te onthouden. Een tip uit het boek die ik toepas tijdens het lezen: informatie sneller opnemen, zodat ik minder tijd heb om aan andere dingen te werken.
  • Single tasking: 2 of meer dingen tegelijk doen, betekent 4 tot 10 keer langer bezig met een taak en meer fouten. Dit was niks nieuws voor mij. Maar iets weten en ook toepassen is natuurlijk wel een verschil…. Afgelopen week ben ik hier heel bewust mee bezig geweest. Dus steeds de focus op 1 taak. Met als resultaat: veel meer af! Wat echt een goed gevoel geeft. Hoewel het niet makkelijk is, loont het zeker de moeite om hier mee bezig te blijven!
  • Werken in blokken: in het boek wordt aangegeven dat studerend lezen niet werkt. Studerend lezen houdt in dat je tijdens het lezen meteen de lesstof verwerkt. Iets wat ik wel vaak deed, tijdens het lezen, schreef ik de belangrijke dingen op. Deze week heb ik dit veranderd en ben ik in blokken gaan werken. Wat betekent eerst een hoofdstuk/paragraaf helemaal doorlezen en daarna de belangrijke dingen opschrijven. Wat volgens het boek betekent dat je minder tijd kwijt bent en een betere samenvatting maakt.
  • Leer niet te veel! Maximaal 55 minuten achter elkaar lezen. Informatie even laten rusten/bezinken voordat je er weer mee verder gaat.

Link naar het boek: Lezen, weten en niet vergeten.

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap.

Een klassieker natuurlijk. De hoogste tijd voor mij om deze te lezen. Ik moet zeggen dat ik er zeer van onder de indruk ben. Het is een dik boek en een boek waarbij je goed moet nadenken, dus de komende tijd zul je er in dit blog nog meer over lezen 😊

In het begin van het boek gaat het over de Principiële levenshouding vs. de Pragmatische levenshouding. De pragmatische levenshouding doet mij erg denken aan het ‘in je hangmat rijk worden’ en het ‘in 5 stappen 100.000 euro verdienen’. Je vindt dit soort kreten overal en het klinkt vaak geweldig. Maar zoals Covey het zegt is dit zoiets als; in het voorjaar vergeten te planten, in de zomer luieren en in het najaar snel even de oogst binnenhalen. Zo werkt het natuurlijk niet. Je zal er elke dag weer tegenaan moeten. Je oogst wat je gezaaid hebt; er valt niets te ritselen. En dit laatste is precies hoe ik erin sta en hoe ik met mijn klanten samenwerk.

Eigenschap 1 van de 7 eigenschappen is: wees productief.

Wat erop neerkomt dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven. Je gedrag is afhankelijk van onze beslissingen, niet van de omstandigheden. Je kunt kiezen voor zelf handelen of iets laten gebeuren. Bij middelbare scholieren merk ik vaak dat ze veel laten gebeuren. Ze hebben niet het gevoel dat ze een keuze hebben. Dit met ze bespreken kan een enorme eye-opener voor ze zijn.
Wees net zoals productief ook positief. Positieve energie vergroot je positieve invloed.

Volgende week meer over eigenschap 2: Begin met het einde voor ogen.

Link naar het boek: De 7 eigenschappen van effectief leiderschap.

In dit blog vind je natuurlijk lang niet alle interessante informatie die in de boeken staat. Er moet natuurlijk nog genoeg over blijven om zelf te lezen.

Koop je iets via een link in dit blog, dan krijg ik hier een klein percentage van. Dit gebruik ik weer voor, je kunt het vast raden, het kopen van nieuwe boeken.

Wat heb jij geleerd deze week? Tof als je het onder dit blog deelt!  

Mogelijkheden om te leren bij Maak mij wat wijs! :) 

Workshop: Motiveer jouw leerlingen: aanstaande zaterdagochtend. Er is nog 1 plek beschikbaar, wacht niet langer en pak deze laatste plek :)

Webinar SLiM leren leren & plannen: 23 januari om 10.00 u (Kun je niet, schrijf je dan toch in, je ontvang de replay. Tijdens dit webinar:
​–> Q & A: Stel al je vragen over het begeleiden van leerlingen bij het leren en plannen.
–> Voordelen van werken met een online programma bij het begeleiden van je leerlingen.
–> Mogelijkheden om het online programma in te zetten bij de begeleiding.
​–> Waarom het werken met het online programma je nieuwe leerlingen, tijd en geld oplevert. 

Bekijk de replay van het webinar: ​Motiverende onderwijsgesprekken; Jouw klas/praktijk vol gemotiveerde leerlingen. Vanwege alle enthousiaste reacties op dit webinar, is het nu mogelijk om dit webinar in de maand januari terug te kijken op een moment dat het jou uitkomt. 

Training Motiverende Gespreks​​voering: 7 februari en 6 maart.
​Dit leer je onder andere tijdens de training:
– Motiverende Gespreksvoering toepassen in je eigen werksituatie.
– Je krijgt inzicht in hoe gedragsverandering werkt.
– Gesprekstechnieken om het veranderproces te begeleiden.
– Omgaan met weerstand.
– De intrinsieke motivatie versterken.
– Een plan maken met je leerlingen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang als eerste de nieuwe blogs!

>