Masterclass: Proactieve leerlingen in de klas door Motiverende gespreksvoering

In onderstaande situaties gaat het allemaal om verandering:


  • jij hebt een uitdagende en leerzame activerende werkvorm bedacht. De leerlingen reageren met ' moet dat nou?' en gaan zuchtend ' aan het werk' (Lees: ze hebben het vooral over andere dingen).
  • Je geeft een korte instructie. Leerlingen zitten er onderuitgezakt bij, reageren weinig op je vragen en stellen zelf geen vragen. Wanneer ze zelf aan het werk zijn, komen de vragen. Juist: precies over dat wat jij net hebt uitgelegd.
  • Je leerlingen werken aan een groot project. In de les krijgen ze de tijd om hier zelf aan te werken. 1 van je leerlingen is steeds bezig met andere dingen, op jouw aansporingen om met het project aan de slag te gaan, reageert hij niet echt.
  • Een meisje komt voor de zoveelste keer te laat de les binnen. Ze komt zonder iets te zeggen binnen, loopt naar haar tafel en ploft daar neer. Als je vraagt naar de reden van het te laat komen zegt ze: 'gewoon'.
  • Een jongen laat steeds clownesk gedrag zien, waarin hij een groepje andere jongens meetrekt. De jongen laat in een 1 op 1 gesprek merken dat hij leuk gevonden wil worden en erbij wil horen en dat hij dus wel zo door moet gaan.

Vaak reageren we op een manier die goedbedoeld is, maar niet helpend... Zoals oplossingen geven of waarschuwen.
Het werkt beter als een leerling zelf zou pleiten voor een verandering, in plaats van dat wij dit proberen te stimuleren. Dit is de basis van Motiverende gespreksvoering.

Fijne voorbeelden die goed toepasbaar zijn.

Roger

Ga jij de samen de uitdaging aan?

Aan de hand van de 5 voorbeeldsituaties kijken we op welke manieren je hierop kunt reageren met de 'MGV-bril' op.


We kijken naar verschillende stijlen van coachen, welke vragen stel je en hoe reageer je op het antwoord van een leerling.


Dit is geen trucje, waarbij je met je toverstaf zwaait en de leerling heeft motivatie. Het is iets wat je echt samen met de leerling doet om de leerling te helpen zien welke mogelijkheden er zijn en hem te helpen een keus te maken die leidt tot positieve persoonlijke groei.


Omdat we tijdens de masterclass actief met de herkenbare situaties aan de slag gaan, kun je goed de vertaling maken naar de praktijk en er de volgende dag in de klas mee aan de slag.


19 april van 9.00 - 10.15 uur


Je mag gratis meedoen!

Waar zit het addertje, denk je nu misschien?

Als het gratis is dan zal het wel niet zo waardevol zijn en vooral een reclamepraatje...


Ik snap dat je dat denkt.

Maar dat is niet hoe ik werk.

Deze gratis masterclass is net zo waardevol als een betaalde.


Waarom ik dit doe: omdat ik zoveel mogelijk docenten hiermee kennis wil laten maken, omdat het zo'n grote impact heeft. Op de motivatie van leerlingen en op jouw werkplezier.


En ja, natuurlijk vind ik het super als je daarna zo enthousiast bent dat je me uitnodigt bij jou op school voor een training of als je een training bij mij wilt volgen.

Zo niet, is dat ook helemaal goed.

Zij volgden al eerder deze masterclass en zouden dit hierover tegen een collega zeggen:

Effectievere coachgesprekken

Deze masterclass is interessant voor je als je meer wilt weten over hoe je coachgesprekken met leerlingen effectiever maakt.

Lara

Inspirerend
Inspirerend! Goed om te horen hoe je beter connectie met de leerlingen kan maken en zo verandering bij hen teweeg kan brengen.

Andrea

Zeer de moeite waard
Het is zeer de moeite waard, ook als opfrisser. Ik vond het zeer inspirerend en verhelderend. Met terugwerkende kracht herinnerde ik me situaties waarin ik toen niet echt motiverend heb gereageerd en weet nu hoe ik dat anders kan doen.

Lydia

Inzicht en bewustwording
Ik heb nu meer inzicht in het feit dat echte interesse in de ander toch wel heel veel informatie/inzichten op kan leveren. Door de masterclass word je weer bewust van het belang van een onderzoekende houding en de meer coachende rol van ons als mentor/leerkracht i.p.v het willen stuen.
Diana
 null

Je weet hoe je leerlingen aan het denken zet over verandering.


Tijdens de masterclass wordt duidelijk wat wel en niet werkt om een leerling over verandering na te laten denken. Je hebt na het volgen genoeg ideeën om dit meteen in de praktijk uit te proberen.

 null

Meer voldoening in de les

Al iets energie en voldoening geeft, dan zijn het wel de momenten waarop iedereen in de klas actief is en er echt geleerd wordt.

Tijdens de masterclass krijg je concrete ideeën over hoe je het gesprek met een klas of individuele leerling aangaat. Om zo de proactieve houding van leerlingen te stimuleren.


Zodat je zoveel mogelijk van die geniet momenten hebt met jouw klas(sen). 

Datum

19 april

Kosten

Gratis

Tijd

9.00 - 10.15uur

Geen opname

Je ontvangt geen opname!

Ben jij erbij?

Aan de hand van de 5 voorbeeldsituaties kijken we op welke manieren je hierop kunt reageren met de 'MGV-bril' op.


We kijken naar verschillende stijlen van coachen, welke vragen stel je en hoe reageer je op het antwoord van een leerling.


Omdat we tijdens de masterclass actief met de herkenbare situaties aan de slag gaan, kun je goed de vertaling maken naar de praktijk en er de volgende dag in de klas mee aan de slag.


19 april van 9.00 - 10.15 uur