Motiveer en leer!

Leer jouw leerlingen zo leren, plannen en concentreren dat ze het echt gaan doen.

Paperback €22,50 (gratis verzending in Nederland!)

Herken je dit? Tieners die niet gemotiveerd zijn voor school. Die niet weten hoe ze moeten leren en plannen en die steeds zeggen dat ze zich niet kunnen concentreren. Er ‘komt niet uit wat erin zit’, wat de nodige negatieve gevolgen heeft voor het schoolsucces, het zelfvertrouwen en de thuissituatie. 


De grootste uitdaging bij het begeleiden van tieners bij het leren, plannen en concentreren blijkt vaak de motivatie te zijn. Wanneer die ontbreekt, heeft het aanleren van vaardigheden weinig zin. Ze doen er dan toch niets mee, behalve als jij er steeds naast blijft zitten…


Daarom lees je in het boek 'Motiveer en leer!' niet alleen hoe je leerlingen leert leren en plannen, maar ook hoe je hun motivatie vergroot. Zodat ze daadwerkelijk gaan toepassen wat ze geleerd hebben, elke dag weer.


‘Motiveer en leer!’ is geschreven voor onderwijsprofessionals met een eigen praktijk die met tieners werken en is interessant voor leerkrachten die hun rol als coach verder willen ontwikkelen.


Dit boek is vooral heel praktisch. Dankzij de tips en praktijkvoorbeelden, en de bijbehorende online omgeving met handige downloads, kun je er meteen mee aan de slag.

Pauline heeft een praktische kijk op leren en motiveren. Haar boek staat dan ook vol tips en inzichten, die voor iedereen makkelijk te lezen en volgen zijn.

Het boek leest lekker vlot en is niet alleen een must voor iedereen die praktisch en zinvol met leerlingen wil werken, maar ook om er zelf nog wat van op te steken.

Yvonne Aarts

Remedial teacher en beelddenk-expert bij Het Leerpunt Oss

Als leerkracht in het primaire onderwijs denk ik vaak na over hoe ik mijn leerlingen het beste kan motiveren en hoe ik ervoor kan zorgen dat leerlingen in zichzelf geloven en zèlf zien dat ze kunnen leren. Wat een ontzettend handige praktische tips zijn er in dit boek te vinden die ik gelijk in kan gaan zetten!

Marleen van den Heuvel

Leerkracht primair onderwijs

Pauline is een gedreven en enthousiast persoon en ze heeft een duidelijke boodschap: Wanneer motivatie bij tieners ontbreekt heeft het geen zin om vaardigheden aan te leren. In haar boek Motiveer en Leer diept zij motivatie en leren
verder uit en geeft zij praktische handreikingen.

Het boek Motiveer en Leer is geschreven in gemakkelijk leesbare taal en is gelardeerd met praktijkvoorbeelden en praktische tips, zodat je als remedial teacher jouw leerlingen vaardigheden kunt leren die ze hun hele leven kunnen gebruiken.


Pauline Jonker maakt met dit boek duidelijk dat het mogelijk is om samen met de leerling inzicht te krijgen in wat de beste aanpak is. De motivatie, leerstrategieën en planning worden niet door jou als begeleider, de ouders of docenten gestuurd, maar met jouw hulp bepaalt de leerling zelf hoe hij /zij aan de slag gaat.
Kortom wat ons betreft is dit boek een echte aanrader!

Recensie LBRT Regio Utrecht

Wat heb jij een mooi boek geschreven zeg! Goed leesbaar, heel herkenbaar ook en duidelijk. Grappig was dat ik allerlei elementen uit trainingen die ik geef in jouw boek las (soms veel beter onderbouwd). Het boek heeft mij geholpen om mijn eigen denken weer verder te structureren bij de trainingen die ik geef.

Jannet Marechal

Trainer en onderwijsadviseur en organisator Havocongres

Pauline Jonker

Pauline Jonker werkte ruim tien jaar als leerkracht en begeleidt vanuit haar bedrijf ‘Maak mij wat wijs!’ al jaren tieners met leer-, plan-, motivatie- en concentratieproblemen. Hiervoor ontwikkelde ze verschillende online programma’s: ‘SLiM leren leren & plannen’, ‘SLiM naar de brugklas’ en ‘Concentreren kun je leren’. Daarnaast geeft ze trainingen aan onderwijsprofessionals.

Het doel van dit boek is dat jij je leerlingen nog beter kunt begeleiden. Zodat je jouw leerlingen vaardigheden kunt leren die ze hun hele leven kunnen gebruiken, maar zodat ze ook gemotiveerd zullen zijn om dit daadwerkelijk dagelijks toe te passen. Wat je in dit boek zult lezen, is dan ook geen snelle oplossing gericht op de korte termijn. Je kijkt samen met je leerlingen naar de lange termijn. 


Het boek is op de volgende manier opgebouwd.

We beginnen in hoofdstuk 1 met motivatie. Je leest waarom het belangrijk is om eerst de motivatie te vergroten, welke soorten motivatie er zijn en hoe leerlingen zichzelf kunnen motiveren.

Hoofdstuk 2 gaat over coaching; hoe kun jij door het inzetten van Motiverende gespreksvoering de motivatie van jouw leerlingen vergroten.

In hoofdstuk 3 kun je lezen over gedragsverandering en het aanleren van nieuwe gewoontes. Hoe je doelen stelt met je leerling en een plan maakt waar de leerling ook echt mee aan de slag wil gaan.

Hoofdstuk 4 gaat over plannen; wat is de basis van een goede planning en hoe reken je af met uitstelgedrag.

In hoofdstuk 5 lees je over leerstrategieën, hoe werkt dit in onze hersenen, welke leerstrategieën werken en hoe leer je je leerlingen om hiermee te werken.

Hoofdstuk 6 gaat over concentratie; hoe maak je van de vicieuze cirkel van afleiding een vicieuze cirkel van focus. In dit hoofdstuk staan verschillende concentratietechnieken die leerlingen meteen kunnen uitproberen.

Tot slot in hoofdstuk 7 de zeven stappen om jouw leerlingen effectief te leren leren, het voeren van gesprekken met ouders en de coachende rol van de leerkracht.


Om wat je in dit boek leest meteen toe te kunnen passen bij de begeleiding van je leerlingen, heb ik bij elk hoofdstuk handige downloads gemaakt. Die heb ik voor je gebundeld in een online leeromgeving.

© 2020, Maak mij wat wijs!

>