Jouw leerlingen echt leren leren & plannen?

Jaar ervaring

SLiM trainers gingen je voor
leerlingen begeleid

Herken jij je in onderstaande punten? Lees dan vooral verder!

 • Je begeleidt leerlingen individueel en/of in kleine groepjes bij het leren leren & plannen (of wilt dit gaan doen).
 • Je vindt het belangrijk om maatwerk te leveren, maar bent daardoor steeds op zoek naar (extra) materialen.
 • Je hebt soms het gevoel maar wat te doen. Je mist de rode draad bij de begeleiding van jouw leerlingen.
 • Je merkt dat leerlingen wanneer ze thuis zijn je uitleg soms alweer vergeten zijn…
 • Je bent steeds hetzelfde aan het uitleggen aan verschillende leerlingen. Bijvoorbeeld hoe je een planning maakt of een goede samenvatting. Je zou deze tijd liever besteden aan coaching van de leerlingen.
 • Misschien geef je al een poosje dezelfde leren leren training en wil je meer verdieping en maatwerk gaan leveren?

Dat moest slimmer kunnen!

Ruim 10 jaar geleden begon ik, naast mijn baan in het basisonderwijs, mijn eigen onderwijspraktijk. Een groot deel van mijn leerlingen begeleidde ik bij het leren & plannen en alles wat daarbij komt kijken.

Vanaf het eerste moment vond ik dit geweldig om te doen, want wat een verschil wanneer leerlingen kunnen leren en plannen op de manier die bij ze past. Wat levert ze dat een hoop ook!

Wel liep ik tegen wat dingen aan. Ik vond geen geschikte ‘methode’ om mijn leerlingen dit aan te leren, waardoor ik steeds op zoek was naar materialen. Dit kostte veel tijd.

Ook merkte ik dat ik heel vaak hetzelfde aan het vertellen was. Weer uitleggen hoe die planning werkt… Dat begon saai te worden en ik wilde die tijd liever besteden aan het coachen van leerlingen. Daarnaast merkte ik dat ze thuis vaak alweer vergeten waren wat ik ze verteld had. Thuis gebeurde er daardoor weinig omdat ze gingen wachten tot ze mij weer zagen.

Dat moest toch slimmer kunnen! En zo zijn de online programma’s SLiM leren leren & plannen en SLiM naar de brugklas ontstaan.

Fast Forward naar 10 jaar later zijn er 25+ trainers die met de SLiM programma’s werken, die samen meer dan 500+ leerlingen hiermee begeleid hebben.

Jij bent van harte welkom om je aan te sluiten bij de SLiM trainers!

Echt een compleet pakket, met een mooie opbouw, waarin de leerling zelf ook keuzes kan maken.

Vanuit het werken in mijn praktijk was ik op zoek naar een training die als basis kan dienen om jongeren te begeleiden bij leren leren en plannen. Al zoekende kwam ik erachter dat er veel van zulke/ dergelijke trainingen worden aangeboden. De reden waarom ik gekozen heb voor de training van Pauline, voor SLiM leren leren en plannen, is omdat het echt een compleet pakket is, met een mooie opbouw waarin de leerling zelf ook nog keuzes kan maken.  

Fijn dat Pauline een deel psycho-educatie in de trainingen heeft opgenomen, naar mijn mening een belangrijk onderdeel van begeleiding! De verschillende manieren van informatie delen, opdrachten maken en de filmpjes spreken aan. 

Ook de training SLiM naar de brugklas vind ik een mooie toevoeging aan mijn aanbod. In de praktijk heb ik vaak ervaren dat de overgang van het Basisonderwijs naar het VO een grote is, op verschillende gebieden. Heel fijn om hier leerlingen bij te kunnen ondersteunen en daarmee een mooie start te kunnen geven op het Voortgezet Onderwijs.  

Wat voor mij prettig is aan deze trainingen is dat vanuit de goede basis die er is, er ook nog zoveel ruimte is voor eigen input, vanuit de eigen kennis, ervaring en affiniteit. 

Evelien van Goethem - Praktijk Groei&

Jouw leerlingen echt leren leren 
& plannen op de manier die bij ze past!

Wat levert het je op
om SLiM trainer te zijn?

 • Je kunt leerlingen met een zo goed mogelijk resultaat begeleiden bij het leren en plannen.
 • Je hebt een rode draad bij het begeleiden van jouw leerlingen, zodat je niet meer het gevoel hebt maar wat te doen, maar met vertrouwen voor elke leerlingen de juiste informatie kunt gebruiken.
 • Je kunt voor elke leerling maatwerk leveren.
 • Je kunt sparren met mij en de andere SLiM trainers wanneer je vragen hebt.
 • Veel SLiM trainers hebben een succesvolle eigen onderwijspraktijk.
 • Je kunt het programma inzetten op de manier die bij jou en jouw praktijk past: (online) individuele begeleiding, groepstraining, tijdens huiswerkbegeleiding.
 • Je kunt jouw tijd goed besteden omdat je geen materialen meer hoeft te zoeken en niet meer steeds hetzelfde hoeft uit te leggen = meer tijd voor coaching van je leerlingen en/of tijd om meer leerlingen te begeleiden.

Voordelen van het online programma bij het begeleiden van jouw leerlingen

 • Je kunt leerlingen van te voren een uitlegfilmpje laten bekijken en deze daarna samen bespreken. Leerlingen kunnen er daardoor even over nadenken. Je kunt hierdoor makkelijker de diepte in. En hebt meer tijd om te coachen omdat je minder uit hoeft te leggen..
 • Leerlingen kunnen thuis de uitleg weer terug kijken ‘hoe was het ook alweer’.
 • Je kunt het gevoel van autonomie bij leerlingen vergroten door ze zelf verschillende mogelijkheden te laten bekijken in het programma en ze daar uit te laten kiezen.
 • Niet kinderachtig, sluit aan bij de belevingswereld van de leerlingen.

Online programma's

Lessen in de programma's

Leerlingen mee begeleid

Dit tref je aan in het online programma SLiM leren leren & plannen

Beginsituatie & doelen stellen

Met deze beginmodule start je met alle leerlingen. De module bestaat uit de lessen: beginsituatie, voorwaarden om te leren en doelen stellen.


Motivatie & mindset

Deze module bestaat uit de lessen motivatie, mindset en de cirkel van invloed.


Plannen

Deze module bestaat uit de lessen: de basis van plannen, lange termijnplanning, weekplanning en dagplanning.


Leren

Deze module bestaat uit de lessen: de basis van leren,. actief leren, samenvatten, mindmappen, woorden/begrippen leren, verbanden leggen, uitleggen, Cornell-methode, formules leren en jezelf overhoren.


Concentratie

De module bestaat uit de lessen concentratie, Pomodoro techniek, afleidingstracker, huiswerkplek en concentratieplan.


Na de toets

In deze module gaat de leerling aan de slag met reflecteren en een foutenanalyse van een toets maken.


Evalueren  & vooruit kijken

In deze eindmodule maakt de leerling een huiswerkplan en gaat aan de slag met de lessen hoe gaat het nu en hoe nu verder?


Dit tref je aan in het online programma SLiM naar de brugklas

Verschil basisschool en middelbare school

Deze beginmodule bestaat uit de volgende lessen: verschil basisschool en middelbare school, hier heb jij invloed op, ben jij klaar voor de brugklas?


Plannen

Deze module bestaat uit de lessen: de basis van plannen, lange termijnplanning en weekplanning.


Leren voor een toets

Deze module bestaat uit de lessen de basis van leren en hoofd- en bijzaken uit een tekst halen.


Mindmappen

Deze beginmodule bestaat uit de volgende lessen: verschil basisschool en middelbare school, hier heb jij invloed op, ben jij klaar voor de brugklas?


Woorden/begrippen leren

Deze module bestaat uit de lessen: de basis van plannen, lange termijnplanning en weekplanning.


Mindset

Deze module bestaat uit de lessen de basis van leren en hoofd- en bijzaken uit een tekst halen.


Klaar voor de brugklas!

Ter afronding evalueren de leerlingen hun doelen en maken hun plan waarmee ze klaar voor de brugklas zijn.We kunnen eruit halen wat op dat moment het belangrijkste is voor de leerling.

Wij gebruiken het online programma SLiM leren leren & plannen sinds 2018, zowel individueel als in kleine groepjes middelbare scholieren. Het mooie aan het programma is dat alle facetten rond het Leren Leren aan bod komen. Naast de praktische kant van het maken van een goede planning en de verschillende manieren van leren gaat het bijvoorbeeld ook over motivatie, oftewel wat te doen als je ‘geen zin hebt’ en het reflecteren na een toets. Superbelangrijk om stil te staan bij wat er goed ging en wat er beter kan. Iets waar maar weinig leerlingen uit zichzelf de tijd voor nemen. En het onderwerp mindset, wat wijzelf één van de allerbelangrijkste onderdelen van een succesvolle schoolcarrière vinden, komt ook uitgebreid aan de orde. Wij gebruiken het online programma als kapstok voor onze trainingen. De filmpjes uit het programma zijn voor ons een goede introductie voor een gesprek over uitstelgedrag, motivatie etc.  Het programma is zo opgezet dat we eruit kunnen halen wat op dat moment voor die leerling(en) het belangrijkste is om mee te werken. En bovendien is het een mooi naslagwerk voor de leerlingen.

Brigitte & Anne-Marie - Ik leer leren Zeeuws-Vlaanderen

Zo werkt het als je start als SLiM trainer:

Starten wanneer je wilt

In de leeromgeving voor de trainers staat alle informatie die jij nodig hebt om te kunnen starten als SLiM trainer. Je kunt er dus mee aan de slag wanneer jij wilt.

Maandelijks vragenuurtje & community

Je hoeft het natuurlijk niet alleen te doen! Maandelijks is er een vragenuurtje via zoom waarin je al je vragen kunt stellen en kunt sparren met mij en de andere SLiM trainers. Kun je niet of heb je tussendoor een vraag: deze kun je altijd stellen in de community van de leeromgeving.

Leerlinglicenties

Je krijgt bij de start 10 leerlinglicenties. Wanneer je met een leerling met het programma gaat werken maak je de inloggegevens voor deze leerling aan. Zijn je licenties op, dan kun je nieuwe bijkopen. 1 licenties is €40,- De prijs loopt snel af wanneer je er meer tegelijk koopt (vanaf 10 stuks €27,-, vanaf 25 stuks €22.50 en 100 voor €14.00 per stuk). De licenties zijn onbeperkt geldig.

Vermelding op website

Je krijgt een vermelding op de pagina met de SLiM trainers in Nederland, ouders zoeken hierop welke SLiM trainers er bij hun in de buurt zitten.

Toegang tot de online programma's

Uiteraard krijg je zelf ook toegang tot de online programma's SLiM leren leren & plannen en SLiM naar de brugklas.
€ 1150,-
€ 500,- (excl. btw)

Start vandaag als SLiM trainer

Dit krijg je:

 • Toegang tot de online programma's SLiM leren leren & plannen en SLiM naar de brugklas
 • 10 leerling licenties
 • Toegang tot de online leeromgeving voor de SLiM trainers
 • Maandelijks vragenuurtje via zoom
 • Community om jouw vragen in te stellen
 • Vermelding op de website


Natuurlijk is de investering spannend. De investering in dit programma heb je met 1 à 2 leerlingen weer terug verdiend. Het is mogelijk om in termijnen te betalen (de mogelijkheden hiervoor zie je bij het aanmelden).

Leerlingen worden tot actie aangezet door de opdrachten.

SLiM leren en plannen is een programma dat een middelbare school leerling de kans geeft om op zijn of haar eigen tempo en voorkeur zijn of haar studievaardigheid te verbeteren. Het zit goed en overzichtelijk in elkaar. Leerlingen kunnen zelfstandig met het programma aan de slag en hebben toegang tot extra uitleg indien gewenst.  De 7 modules zijn online beschikbaar via computer of laptop of mobiele telefoon. Iedere module bevat per onderdeel een aantal lessen, filmpjes en mogelijke verwerkingen.

Iedere cursist begint met module 1 om de eigen vaardigheden en leerpunten in kaart te brengen en een ontwikkeldoel te bepalen. Dit is een mooi basis document omdat het de leerling helpt gericht te blijven op de leerpunten die hij of zij zelf heeft bepaald. De modules in het programma kunnen, na module 1, gevolgd worden in willekeurige volgorde en gaan over zaken waar de gemiddelde leerling regelmatig mee overhoop ligt zoals; motivatie, concentratie en hoe pak ik mijn huiswerk goed aan. Leerlingen worden tot actie aangezet met behulp van de opdrachten in de verschillende lessen.

Het voordeel en tegelijkertijd het nadeel is dat alles online beschikbaar is. Voor de online school waar ik werkzaam ben, is dat prima. Voor de fysieke begeleiding is soms prettig om werkbladen uit te printen.

Een doorslaggevend voordeel voor mij is dat de cursus inspeelt op de individuele behoefte van degene die er mee werkt. Dat maakt het overzichtelijk en werkbaar omdat je als docent de leerling kunt helpen waar dat daadwerkelijk nodig is.

Esther Hofs - Studieschuyt


Start jij als SLiM trainer?