.st0{fill:#FFFFFF;}

In dit blog:

 • Waarom je de tijd zou nemen om terug te blikken
 • Welke vragen je jezelf kunt stellen
 • Mijn terugblik op 2021

Waarom zou je de tijd nemen om terug te blikken?

Ja, waarom zou je eigenlijk de tijd nemen om terug te blikken, je kunt toch ook gewoon vooruit kijken?

Natuurlijk is dat zo. Ik herken zelf ook het ‘dat is geweest, door naar het volgende’. Toch heb ik gemerkt dat het ook veel oplevert om terug te kijken.

Ten eerste om stil te staan bij alle dingen waar je blij van wordt, die je energie geven, waar je trots op bent, doelen die behaald zijn enz. In de waan van de dag staan we hier vaak weinig bij stil. Het geeft een goed gevoel om hier bewust bij stil te staan, en het is belangrijk om te weten welke dingen dit zijn, om dit mee te nemen in nieuwe plannen.

Als tweede is het ook belangrijk om stil te staan bij dingen die niet gelopen zijn zoals je graag had gewild, die je energie kosten, waar je moe/verdrietig/boos van wordt. Ongetwijfeld zullen hier dingen bij staan waar je zelf geen invloed op hebt. Het gaat hierbij vooral om de dingen waar je wel invloed op hebt. Ook deze punten kun je meenemen in je plannen voor het nieuwe jaar.

Door terug te blikken weet je dus wat je mee wilt nemen naar volgend jaar en wat je anders wilt gaan doen. Het zorgt voor een beter plan voor de komende tijd.

Welke vragen kun je jezelf stellen:

Het is natuurlijk heel persoonlijk welke vragen jij fijn vindt om terug te blikken op 2021. Hieronder een lijst met voorbeelden in willekeurige volgorde, kun je eruit halen wat bij jou past:

 • Wat komt er als eerste in je op als je denkt aan 2021?
 • Waar ben je trots op van afgelopen jaar?
 • Wat is er afgelopen jaar goed gegaan en wat heb je daarvan geleerd?
 • Wat ging er niet goed en wat heb je daarvan geleerd?
 • Heb je je doelen behaald? Waarom wel/niet?
 • Wat heeft je energie gegeven?
 • Wat heeft je energie gekost?
 • Wat was je beste besluit van 2021?
 • Beschrijf in 5 zinnen hoe 2021 voor jou was.
 • Als je 2021 over kon doen, wat zou je dan hetzelfde doen?
 • Als je 2021 over kon doen, wat zou je dan anders doen?
 • Wat is er in 2021 anders gegaan dan verwacht?
 • Wat waren je grootste uitdagingen in 2021?
 • Wat zijn je persoonlijke overwinningen in 2021?
 • Op welke momenten was je op je sterkst/best afgelopen jaar?
 • Wat is je grootste succes van 2021?
 • Wat is het hoogtepunt van 2021?
 • Hoe waren je relaties met anderen?
 • Hoe was je fysieke gezondheid?
 • Hoe ging het mentaal?
 • Waar heb je te weinig tijd aan besteed?
 • Waar heb je teveel tijd aan besteed en leverde je te weinig op?

Mijn terugblik op 2021:

2021 was zakelijk gezien mijn beste jaar tot nu toe. Veel doelen heb ik behaald. Ik heb veel trainingen gegeven, nieuwe SLiM trainers mogen verwelkomen en inspirerende mensen ontmoet. Het schrijven van mijn boek in 2020 is een hele goede set geweest. En dit smaakt naar meer 😉

Ik heb heel veel energie gekregen van het geven van de training Motiverende gespreksvoering. Afgelopen jaar startte er maar liefst 3 keer een volle groep. Allemaal hele fijne groepen met gedreven onderwijsprofessionals die actief met het voeren van motiverende gesprekken aan de slag gingen, en wat een verschil na 3 maanden!

Ook is de eerste groep met de training concentratiecoach afgelopen jaar gestart, ook dat is een feestje! En wat een actueel onderwerp natuurlijk concentratie. Ook dat smaakt naar meer in het nieuwe jaar.

Was het alleen maar één groot feest? Natuurlijk niet…

Ook ik heb te maken gehad met trainingen die op het laatste moment afgezegd werden. Kinderen die thuis onderwijs hadden enz. Het afgelopen jaar vroeg een hoop flexibiliteit en veerkracht. Ik werkte gelukkig al veel online en dat heb ik nog veel meer uitgebreid. Het online trainen bevalt me goed.

Afgelopen jaar heb ik steeds meer op mijn eigen manier leren ondernemen. Ik vind ondernemen heel erg leuk. Maar lang niet altijd… Zo heb ik afgelopen jaar regelmatig het contact met collega’s gemist en was er ook vaak twijfel en onzekerheid. Naast die volle trainingen heb ik bijvoorbeeld ook workshops moeten verzetten omdat ik te weinig deelnemers had. En waren er naast ontzettend veel positieve reacties, ook een aantal minder fijne. Hoe langer ik bezig ben met ondernemen, hoe makkelijker het wel wordt, maar het blijft hard werken en vanzelf gaat het nooit.

Consequente actie ondernemen en werken aan doelen is het afgelopen jaar heel veel beter gegaan. Ik merk elke keer weer hoe belangrijk dat is. Komend jaar ga ik hier dan ook mee verder. Ik wil hier nog meer structuur/routine in aanbrengen, zodat het makkelijker voor mezelf wordt. Wat ik wel heb gemerkt, is dat te ver vooruit plannen niet werkt. Dingen lopen altijd anders, en er komen vaak nieuwe ideeën/kansen voorbij. Dit jaar dan ook geen plan voor heel 2022. 3 maanden is een mooie periode voor mij. In een volgend blog zal ik delen hoe ik dit 3 maanden plan maak voor zakelijke en persoonlijke doelen.

Waar ik persoonlijk steeds beter mee leer omgaan is de spanning die ik heb voor het geven van trainingen. Die is er nog steeds, gelukkig vind ik dat steeds meer oké en is het nu ook een spanning geworden die te doen is. Het blijft voor mij wel een aandachtspunt, waar ik ook komend jaar weer aan ga werken.

Een persoonlijke overwinning, was een paar dagen alleen op vakantie gaan met mijn 2 zoons. Vrij impulsief besloten en daarna sloeg de paniek toe: ‘Wat heb ik gedaan? Waarom? Ben ik gek geworden?’ Toch gegaan, en het was een bijzondere en leuke ervaring. Het was echt buiten mijn comfortzone, en hoe ongemakkelijk dat ook was, ik heb er weer een hoop van geleerd en meer zelfvertrouwen door gekregen.

Aandachtspunt voor mezelf blijft het werken met focus. Op 2 manieren: tijd besteden aan de juiste dingen en niet reactief werken. En als ik aan het werk ben me focussen op 1 ding. Hoe dit gaat is erg wisselend. Ik merk steeds weer hoeveel werken met focus me oplevert, maar val na een periode toch weer terug in oud gedrag (zoals te vaak mail checken en ja zeggen op alle leuke afspraken). Tijd om daar in het nieuwe jaar echt op door te pakken. Ik ga het proces bijhouden en zal dit op een later moment delen, mooie stok achter de deur 😉

Als laatste nog iets wat mij heel erg goed bevallen is en wat ik iedereen kan aanraden. Dit heeft te maken met het vieren van successen. Ik werk al een aantal jaar met de Profit first methode. Hierbij komt al het geld wat je ontvangt binnen op 1 rekening, waarna je het via percentages verdeelt over verschillende rekeningen/potjes, zoals kosten, belasting, salaris en wist. En die winst is een hele belangrijke. Elke maand maak ik dus een % van de omzet over naar mijn winst rekening. Dat is de rekening waar ik successen van vier. Bijvoorbeeld als ik een doel behaald heb, of omdat iets heel goed gegaan is, maar zeker ook iets wat niet gelukt is maar waarbij ik wel doorgezet heb en er veel van geleerd heb. Afgelopen jaar was dit o.a. een dagje pretpark, een paar keer uit eten, af en toe een bos bloemen of iets anders kleins en een vakantie. Het is zo leuk om succes zo te vieren! Ik kan dit dan ook iedereen aanraden. Je hoeft hier natuurlijk geen ondernemen voor te zijn, ook van je salaris kun je een percentage apart zetten. Denk hierbij aan 1 tot 5 %.

Ik ben heel benieuwd, ga jij terugblikken op 2021? Leuk om je reactie te lezen!

Volgende keer een blog over hoe ik een plan maak voor het eerste kwartaal van 2022.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>