Vergroot de motivatie van je leerlingen!

Basistraining Motiverende Gespreksvoering in het onderwijs

Speciaal voor onderwijsprofessionals die met tieners werken.


Leer motiverende gesprekken voeren met je leerlingen. Gesprekken die het verschil maken. Hiermee zet je de leerling zelf aan tot denken. De leerling wordt eigenaar van het eigen leerproces. De leerling wil zelf, er ontstaat gedragsverandering waardoor je veel meer resultaat kunt behalen met jouw leerlingen.

Loop je hier tegenaan?

 • Leerlingen die passief zijn tijdens gesprekken, jij bent vooral heel hard aan het werk.
 • Leerlingen die zeggen dat ze iets gaan doen, maar elke keer blijkt weer dat ze dit niet gedaan hebben.
 • Leerlingen die niet gemotiveerd zijn om zich in te zetten voor school.
 • Leerlingen die gedrag vertonen wat ze niet helpt (uitstellen, spijbelen, geen huiswerk maken, planning niet uitvoeren), maar bij wie het maar niet lukt om dit te veranderen.
 • Leerlingen die in de weerstand gaan, wanneer je ze adviezen geeft.
 • Leerlingen die sociaal-wenselijke antwoorden geven of weinig zeggen.

Dat jij je leerlingen heel graag wilt helpen, dat is wel duidelijk. Je merkt dat er een aantal leerlingen zijn die, ondanks al jouw inspanningen, maar niet in actie komen. Het frustreert je. En de leerling (stiekem) ook.


Hoe zou het zijn als je bij deze leerlingen hun eigen motivatie kunt vergroten door met ze in gesprek te gaan? Dat je deze leerlingen leert om bewuste keuzes te maken, om zelf de regie te nemen? Dat ze wel in actie komen en stap voor stap hun gedrag gaan veranderen?


Dit leer je tijdens de basistraining Motiverende gespreksvoering.

Resultaat van het volgen van deze training:

 • Door jouw basishouding en gesprekstechnieken kun je de eigen motivatie van de leerlingen vergroten.
 • Je voert gesprekken waarbij de leerling aangezet wordt tot denken en het maken van keuzes.
 • Gesprekken met je leerlingen die natuurlijk en makkelijk verlopen en die voor beide heel fijn zijn, terwijl er ondertussen een heleboel gebeurt.
 • Leerlingen die je positief verrassen: met inzichten, ideeën, alles wat ze thuis gedaan hebben.
 • Leerlingen die ineffectief gewoontegedrag willen veranderen en dit ook stap voor stap gaan doen.

Vraag jij je ook wel eens af hoe je de motivatie van jouw leerlingen kunt vergroten?
Jantine vraagt zich dit na het volgen van deze training niet meer af...

“Sinds ruim 8 jaar begeleid ik middelbare scholieren. Ik merkte al snel dat het de grootste uitdaging is om ervoor te zorgen dat leerlingen dat wat ze leren ook daadwerkelijk in hun dagelijks leven toe gaan passen

Het inzetten van Motiverende gespreksvoering bij de begeleiding van mijn leerlingen heeft voor mij een groot verschil gemaakt. Ik zie mijn leerlingen nu echt veranderen. Ze passen nu écht toe wat ze tijdens de begeleiding leren. Ook heeft het mijn werk veel leuker gemaakt. Ik heb zulke leuke gesprekken met leerlingen en het geeft zoveel voldoening en energie als ik zie dat het leidt tot gedragsverandering. Dit geef ik graag door aan andere onderwijsprofessionals.
Om dit op een goede manier door te kunnen geven volgde ik een uitgebreide training Motiverende Gespreksvoering en train-de-trainer cursus. En geef ik inmiddels bijna wekelijks trainingen Motiverende gespreksvoering.”

Ik heb me aangemeld voor de training Motiverende gespreksvoering omdat ik wilde leren hoe mijn leerlingen meer vanuit zichzelf gaan leren en hoe ik hun leerproces beter kan ondersteunen.


Ik vond alle onderdelen van de training nuttig: bewustwording van mijn basishouding, behoudtaal en verandertaal, welke vragen kun je stellen, open vragen stellen, het gesprek samenvatten, het verhaal van de leerling bevestigen, reflecteren op mijn eigen houding en manier van vragen stellen, inzetten van de beslissingsbalans (dat werkt echt heel fijn bij leerlingen).


Het belangrijkste wat ik tijdens deze training heb geleerd is om te luisteren naar de leerling en het in gesprek gaan met de leerling, niet praten over de leerling maar met de leerling. Actie vanuit de leerling zelf laten komen in plaats van meteen in de reparatiemodus schieten en het voor de leerling willen oplossen.


Ik heb het verschil inmiddels bij een aantal leerlingen al gemerkt; hun behoudtaal is veranderd naar verandertaal en ze gaan zelf aan de slag met het aandragen en zoeken naar oplossingen die voor hun werken.


Chantal Schols Docent VO

Ontdek hoe jij jouw leerlingen kunt motiveren door met ze in gesprek te gaan.

Kennis

Tijdens de training doe je veel extra kennis op rondom motivatie, gesprekstechnieken en gedragsverandering. Dit staat in een online leeromgeving, zodat je dit kunt doen wanneer het jou uitkomt en zo vaak kunt herhalen als je wilt.

Leerlingen motiveren

Je weet wat je kunt doen om de autonome motivatie van je leerlingen te vergroten. Zodat de leerling zelf aan de slag wil gaan.

Plan maken

Je weet hoe je samen met de leerling een plan kunt maken. Een plan wat echt van de leerling is en waar deze ook echt mee aan de slag wil gaan.

Sparren en ervaringen delen

Niets zo fijn als tijdens een training te kunnen sparren met gelijkgestemden die precies begrijpen waar je het over hebt.

Direct toepasbaar

Dat wat je leert is direct toepasbaar en kun je dus de volgende dag in praktijk brengen.

Leren door doen

Motiverende gesprekken voeren, leer je door te doen. Tijdens de training oefenen we veel. Tussen de trainingen door oefen je in de praktijk. Deze ervaringen nemen we weer mee tijdens de trainingen.

Leerling is eigenaar leerproces

Je zorgt ervoor dat de leerling zelf eigenaarschap pakt over zijn/haar leerproces, je zet aan tot denken over het eigen gedrag en oplossingen.

Zelfvertrouwen

Je begeleidt met meer zelfvertrouwen al je leerlingen, ook degene die in eerste instantie helemaal niet geholpen willen worden.

Meer resultaat

Door de motivatie van de leerling, het plan en de gedragsverandering die daardoor ontstaat, behaal je veel meer resultaat met je leerlingen.

Training Motiverende gespreksvoering in het onderwijs

online bijeenkomsten

De training duurt 3 maanden. Deze tijd is nodig om je deze gespreksstijl eigen te maken. In deze 3 maanden is er 6 keer een online bijeenkomst van 2 uur. Tijdens deze trainingen gaan we middels diverse werkvormen oefenen en ervaringen uitwisselen. Doordat je er tijdens deze training, en ook tussen de trainingen door, zo bewust mee oefent, zal je al heel snel resultaat merken tijdens de gesprekken die je voert.

Leeromgeving

Alle theorie rondom Motiverende gespreksvoering vind je in een online leeromgeving. Je kunt de theorie dus doornemen waar en wanneer het jou uitkomt en zo vaak herhalen als je wilt. Voor elke bijeenkomst bekijk je een bepaalde module. Hierdoor hebben we tijdens de bijeenkomsten meer tijd om te oefenen en kunnen we dieper ingaan op de theorie. Uiteraard kun je dan ook al je vragen stellen.

Training motiverende gespreksvoering in het onderwijs
 • 6 keer online training van 2 uur
 • Online leeromgeving met alle theorie (je kunt dit ook na de training blijven bekijken). Voor elke bijeenkomst volg je één online module.
 • Boek over Motiverende Gespreksvoering
 • Mijn boek: Motiveer en leer! (Heb je het boek al? Vul dan bij het afrekenen de kortingscode boek in. Dan ontvang je het boek niet nog een keer en betaal je hier ook niet voor.)
 • Kleine groep van maximaal 8 deelnemers 
 • Investering: €695,- (ex. btw)

sTART Oktober 2022

Maandagavond van 19.30 - 21.30 uur
10 oktober
31 oktober
14 november
28 november
12 december
9 januari

Ik gun elke mentor zo'n cursus!


>