Aandachtsritueel: verbeterde concentratie in 3 minuten
17 oktober 2022 
1 min. leestijd

Aandachtsritueel: verbeterde concentratie in 3 minuten

In dit blog lees je hoe je in 3 minuten de concentratie van je leerlingen kunt verbeteren. Ook je eigen concentratie mocht je dat willen ;)

Concentreren is niet iets wat je wel of niet kunt. Concentreren kun je leren!

Eén van de krachtigste dingen bij het verbeteren van je concentratie is het aanpassen van je omgeving:
Maak het zo makkelijk mogelijk om je te concentreren.
Maak het zo moeilijk mogelijk om je te laten afleiden.

Vandaag een tip om het makkelijker voor jezelf te maken door een aandachtsritueel te gebruiken.

Een aandachtsritueel is een vast en kort ritueel dat je voorbereidt op een langere tijd van concentratie. Hiermee conditioneer je je brein dat het tijd is om te focussen.

Een aandachtsritueel kan tussen de 1 en 5 minuten duren. Waarom zou je deze tijd nemen? Een vast ritueel maakt het makkelijker om te beginnen. Daarnaast maakt elke keer een vast ritueel het makkelijk om je te concentreren. Je geeft je hersenen eigenlijk een seintje: het is nu tijd voor focus. Wat maakt dat het makkelijker is om je te focussen en je minder vatbaar bent voor afleiding.

Uiteraard duurt het even voor iets een ritueel is. Het aanleren van dit ritueel zal waarschijnlijk de grootste uitdaging zijn. Daarom is het belangrijk om een ritueel te kiezen wat bij je past en je ook echt helpt. Zo zal het voor de één fijn zijn om een ritueel te hebben wat rust brengt, terwijl een ander misschien juist wat actie nodig heeft om daarna te kunnen focussen.

Je kunt een startritueel heel goed gebruiken om je les mee te starten. Je kunt het ook met leerlingen bespreken en dan thuis uit laten proberen.

Wat je zou kunnen doen als aandachtsritueel:
- bureau opruimen
- hoofd leegschrijven
- koffie/thee pakken (speciale smaak of in een vaste mok)
- liedje luisteren
- mediteren of ademhalingsoefening
- bewegingsoefening
- afleidingen elimineren (telefoon weg, apps geblokt op laptop enz.)

Uiteraard is er nog veel meer te verzinnen. Het is leuk om hier met leerlingen over in gesprek te gaan. Ze verrassen je vast met hun creatieve ideeën.

Mijn aandachtsritueel bestaat uit eerst goed bepalen waar ik mijn focustijd aan wil besteden en dit opschrijven. Daarna blokkeer ik mijn mail en social media op mijn laptop. Daarna zet ik een koptelefoon op (mijn speciale focus koptelefoon :)) met daarop binaural beats. Dit helpt mij echt om sneller in de focus te komen en ook om dit langer vol te houden.

Je komt er alleen achter wat werkt door te experimenteren. Ik ben benieuwd of dit jouw leerlingen (en jou) kan helpen!

Wil jij jouw leerlingen leren om zich beter te concentreren? Doe dan gratis mee aan het webinar over concentratie. Klik hier om hier meer over te lezen.

Over de schrijver
Eigenaar Maak mij wat wijs!
Reactie plaatsen