.st0{fill:#FFFFFF;}

Leerlingen die heel hard leren voor een toets, maar dan toch een onvoldoende halen. Ook jij kent deze leerlingen vast. Ze doen hun best, besteden veel tijd aan het leren voor een toets, maar het resultaat valt tegen. De oorzaak hiervan zit vaak in het niet effectief leren.

Uit onderzoek is gebleken dat dit de top 5 is van effectieve leerstrategieën. Ik werk hier dagelijks mee met mijn leerlingen, met resultaat! Deze leerstrategieën zijn ook heel belangrijk in het online programma SLiM leren leren & plannen. In dit blog vertel ik je meer over deze leerstrategieën en over hoe mijn leerlingen hier in de praktijk mee werken.

 

 1. Jezelf overhoren
  Hierbij maken leerlingen vragen bij de tekst. Veel van mijn leerlingen vinden dit echt een eye-opener. Ze merken dat ze veel meer inzicht hebben in de lesstof en ze zijn veel actiever aan het leren. Belangrijk hierbij is dat ze leren om vooral inzichtvragen bij de tekst te maken. Inzichtvragen leren maken kost tijd, maar met begeleiding kunnen leerlingen dit heel goed leren en levert het ze veel op. Het is altijd een mooi moment wanneer leerlingen een vraag op de toets krijgen die ze zelf bedacht hadden. Dit zorgt er ook meteen voor dat ze helemaal overtuigd zijn van deze leerstrategie ;)
 2. Gespreid oefenen
  Hierbij gaat het om het verdelen van de lesstof over een langere periode. Noodzakelijk om de lesstof goed te kunnen onthouden. De manier om dit te leren is door een goede planning te maken. Hiervoor is de SLiM huiswerkplanner heel goed te gebruiken. Dé planner om jouw leerlingen stap voor stap te leren plannen.
  Je kunt deze hier gratis downloaden.
 3. Uitgebreid doorvragen – verbanden leggen
  Hierbij gaat het erom dat de leerlingen informatie met elkaar verbinden en ook koppelen aan al bestaande kennis. Dit kan bijvoorbeeld goed door het maken van een mindmap of een schema bij de tekst.
 4. Aan jezelf de stof uitleggen
  Als je de lesstof aan iemand anders uit kunt leggen dan weet je dat je het beheerst. Deze manier van leren is goed te gebruiken bij vakken waar de kennis toegepast moet worden, zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde.
  Is er niemand om aan uit te leggen, dan werkt het ook goed om een filmpje op te nemen waarin de leerling de stof uitlegt. Deze kan hij/zij daarna zelf weer terug kijken.
 5. Switchen tussen methoden
  Hierbij gaat het om het combineren van verschillende leerstrategieën met elkaar. Gisteren gaf een leerling een mooi voorbeeld. Ze had een mindmap gemaakt voor geschiedenis, tijdens het leren van deze mindmap stelde ze vragen aan zichzelf. Zo versterken de verschillende leerstrategieën elkaar.

Download gratis de SLiM huiswerkplanner om meteen met je leerlingen aan de slag te gaan. Klik hier.

Benieuwd naar hoe jij je leerlingen kunt motiveren om ook echt met de leerstrategieën aan de slag te gaan?
Klik dan hier om het e-book Motiverende Onderwijsgesprekken aan te vragen.

 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>